Om gården

 

Mitt ute i den smålänska idyllen, inte långt från Astrid Lindgrens hemtrakter, ligger byn Fallhult där Per och Lena Schörling driver en ekologisk gård med uppfödning av lamm av rasen Gotlandsfår och nötkreatur (kastrerade tjurar och kvigor) av mjölkras med Hereford korsning för köttproduktion. Gården är självförsörjande, vilket innebär att man producerar allt foder till djuren där på gården, så som spannmål och ensilage.

 

Samtliga djur går ute från maj-oktober och betar av det gröna, närings- och smakrika gräset och bidrar därmed även till att hålla landskapet öppet. Under vinterhalvåret stallas djuren in i en s.k. öppen ligghall där de går lösa och har tillgång till en tjock och varm halmbädd att ligga på samt fri tillgång till ensilage (gräs) dygnet runt.

 

Gården är KRAV-certifierad vilket bl.a innebär att dom inte använder några kemiska bekämpningsmedel när dom odlar djurens mat och dom ger inte heller djuren medicin (t.ex. antibiotika) i förbebyggande syfte. Detta är bara några av alla fördelarna med ekologisk produktion!

Vid beställning av köttlådor från gården slaktas djuren på något av dom två lokala slakterierna, inte mer än 4,5 mil från gården.

 

Följ arbetet och djuren på gården via: Fallhults Ekogård på facebook

 

BESÖKA GÅRDEN

 IMG 9771 copy IMG 9751 copy 

  IMG 0618 copy  IMG 9768 copy

Hur ser en arbetsdag ut på en gård egentligen och vad innebär det att odla eller att föda upp djur på ekologiskt vis? Vill ni t.ex se hur man kan använda vallhundar på gården och höra mer om alla djuren som finns där?

Detta och mycket mycket mer kan ni få ta del av vid ett gårdsbesök. Vi tar emot allt från privatpersoner, företag, skolklasser till föreningar m.fl för besök på Fallhults Ekogård utanför Hultsfred året runt, helt kostnadsfritt.


Den guidade turen varar i ca 1-2h, lite beroende på era intressområden och önskemål. Turen kan avslutas med bad i sjön Bjärken, grillning på gården eller ute i skogen eller om ni har några egna önskemål och förslag så går det mesta att lösa.

 

Har ni andra önskemål gällande besök eller arrangemang på gården så är det bara att kontakta oss så kollar vi på hur vi löser det!

 

Adress:
Fallhult Äspelyckan
577 91 Hultsfred

Kolla på kartan

Kontaktuppgifter