Lammfärs med fyllning

5-6 personer

500-600g lammfärs
1-2 ägg
1 dl krossade tomater
3 msk mjölk eller grädde
½ tsk svartpeppar
1-2 finhackade lökar
4-10 vitlöksklyftor, finhackade eller pressade
smör att steka i
finhackad persilja
curry och paprikapulver efter smak
1 tsk torkad timjan (oregano, basilika)
havssalt efter smak, men var försiktig. Blåmögelosten är oftast rejält saltad.
150 g blåmögelost som fyllning

 

Sätt ugnen på 175 grader. Blanda kryddorna med vätskan och låt dem stå och dra en stund. Stek den hackade löken och vitlöken lätt i smör.

Blanda sedan alla ingredienser i en skål. Låt den stå i kylen ca 30 minuter. Bred ut hälften av färsröran i botten på en ugns form. Lägg däröver blåmögelosten eller annan fyllning. Täck med resten av färsen. Låt färsen stå i ugnen i ca 30-45 minuter.

Om man använder sig av en form med hål i mitten (tex kakform) så kan man vid serveringen fylla hålet med t.ex. oliver, körsbärstomater, paprikaskivor eller färsk persilja.

 

Några olika alternativ till fyllning:
1-2 dl tjock svampsås (med blåmögel ost)
oliver och fetaost
Mozzarellaost och oliver
Halloumiost
Blåmögelost och ananas