Tjälknöl på lamm

8-10 personer

3-4 kg lammstek
0,5-1 dl soja
2 dl vatten
2 dl rödvin
timjan, persilja
½-1 krossad vitlök
krossad svartpeppar
Saften av en halv citron
Havssalt
Torkad oregano

Detta recept passar även till älg- eller nötkött.
Som namnet avslöjar så skal köttet vara djupfryst. Den frusna steken läggs i aluminiumfolie och steks i ugnen över natten (ca 12-15 timmar) i 75-100 grader. Kontrollera temperaturen, som ska vara ca 76 grader när köttet är färdigt.

Blanda marinaden. Låt steken svalna och lägg den i marinaden. Låt sedan steken stå i marinad, helst i en plastpåse i 1-2 dygn. Hinner man inte vänta i 1-2 dygn kan steken skivas innan den läggs i marinad, då räcker det att marineras i 12 timmar.

Kan man av någon anledning inte använda soja så går den att ersätta med 1 msk snabbkaffepulver.