Lammstek med rostade rotfrukter och chevrécreme

LAMMSTEK
Ca 1 kg lammstek
1 msk fin hackad färsk rosmarin
2 pressade vitlöksklyftor
1 msk olivolja
1 msk flingsalt
 
ROTFRUKTER:
4 potatisar
2 morötter
2 palsternackor
olivolja
 
CHEVRECREME:
100 gr chevreost
2 dl creme friache
1 tsk flytande honung

 

Gör så här:
Gnid in lammsteken med rosmarinen och vitlöken. Blanda salt och olivolja och gnid in detta också runt om hela steken. Stek lammsteken i en stekpanna runt om för fin yta. Lägg sedan lammsteken i en ugnsfast form och låt den grilljeras i ugnen i 180 grader tills du får en innetemperatur på 50 grader för medium eller 63 för well done.

Låt köttet vila minst 5 minuter innan du skär upp det i skivor. Klyfta rotfrukterna och strö ut dom på en plåt. Droppa lite olivolja ovanpå och rostade rotfrukterna i ugnen i 200 grader i ca 30-40 minuter.

Chevrecremen gör du genom att smula ner osten i creme friache ringla i hunong och blanda ihop med sked någon med minut. Ju längre den här cremen får stå ju mer smakar den. Gör den gärna dagen innan.

 

Foto och recept: Ann-Sofi Karlsson Matsafari