Moussaka

(4 pers)

 

Fyllning:
2 auberginer
2 gula lökar
1 knippe färsk timjan
1/2 dl olivolja
1 dl tomatpure
1 dl vatten
1 vitlöksklyfta
500 gr lammfärs

 


Sås:
3 dl turkisk yogurt
2 ägg
2 msk vetemjöl
1 dl riven ost
1 vitlöksklyfta

 

 

Gör så här:
Börja med att skiva aubergine och lök. Auberginen ska saltas och läggas i ett durkslag i 30 minuter ovanpå så den vattnas ur. När auberginen är urvattnad steker du upp den i olivolja så den får gyllene färg. ta upp den ur stekpannan och lägg på ett fat tills vidare.

Blanda 1 dl tomatpuré med 1 dl vatten i en skål och pressa ner en vitlöksklyfta ( detta ska ner i färsen senare) Stek upp löken i en stekpanna tills den fått lite färg och tillsätt även färsen. Stek tills färsen är genomstekt och häll då på med tomatpuréblandningen.

Gör såsen genom att koka upp yoghurt tillsamans med en pressad vitlöksklyfta och 2 ägg, tillsätt under kokning vetemjölet och den rivna osten och när såsen fått tjock konsistens kan du dra av kastrullen från plattan .Lägg hälften av auberginen i botten på en smord ugnsform och lägg sedan lite färs ovanpå. Lägg resten av auberginerna ovanpå färsen och häll sedan över såsen och bred ut den så den täcker hela gratängen.Gratinera i ugnen i ca 35-40 minuter i 200 grader. Får moussakan för mycket färg kan du täcka formen med folie.

 

Foto och recept: Ann-Sofi Karlsson Matsafari