Lammracks med potatiskaka och rödvinsky

4 pers

RACKS:
1 kg Lammracks 
 
MARINAD:
3 pressade vitlöksklyftor
1 dl rapsolja
1 msk soja
3 krm torkad rosmarin
2 krm färsk persilja
salt och svartpeppar 
 
Gör så här:
Blanda alla ingredienser till marinaden. Lägg lammracksen i en påse med marinaden och låt detta marinera ca 1 dygn. Stek lammracksen runt om med lite smör i en stekpanna. Tanken med att steka i stekpanna en kort stund innan ugnen är att racksen ska få fin yta. Stek sedan lammracksen i ugnen i 200 grader i ca 10-15 minuter. 

 
POTATISKAKA:
1 kg potatis
2 dl riven parmesanost
1 msk olivolja
1 msk smör
1 nypa salt och peppar
 
Gör så här:
Skala och riv potatisen grovt. Krama den rivna potatisen med händerna så du pressar ut stärkelsen ur potatisen. Hetta upp en panna med olja och smör och stek sedan potatisen till en kaka. Krydda med salt och peppar. Och flytta sedan över potatiskakan till ugnen och låt den gå där inne i 174 grader i ca 15 minuter. Skär sedan potatiskakan i tårtbitar. 

 
RÖDVINSKY:
1 msk smör
1 finhackad lök
1 nypa vitpeppar
1 msk tomatpure
2 dl rödvin
1 nypa svartpeppar
3 dl köttbuljong
1 msk maizena ( om det behövs)
 
Gör så här:
Låt köttbuljongen koka upp i en kastrull med löken, tomatpuré, smör och kryddor. Tillsätt rödvinet och låt skyn reducera ner till minst hälften. Sila sedan skyn genom en finmaskig sil, är såsen tunn så kan du reda med lite maizena.

Foto och recept: Ann-Sofi Karlsson Matsafari