Stekt lammbog i gryta

Lammbringa och bog glöms ofta bort när man ska tillaga hel i ugnen eller i gryta. Men den här rätten är enkel och mycket god.

1 rejäl lammbog på drygt kilot
2 vitlöksklyftor (eller fler beroende på tycke och smak)
1 dryg tsk rosmarin
1 knippa persilja
1 kg potatis
margarin
salt & peppar
samt en bra stekgryta och bindgarn

Bena ur lammbogen. Skala och pressa vitlöken, smula rosmarinen, hacka persiljan och blanda alltsammans med 1 tsk salt. Tag några rejäla tag med svartpepparkvarnen.

Lägg den urbenade bogen på din arbetsbänk. Bred på kryddblandningen. Rulla ihop den och bin den väl med garn.

Sätt stekgrytan på ganska svag värme med 2 msk margarin som du låter bli lätt brunt. Lägg i lammbogen och se till att den blir väl brynt runt om. Sänk värmen en smula och lägg på lock.

Under tiden skalar du potatisen. Brun den lätt i stekpanna och när lammet stekt i 30 minuter lägger du potatisen i grytan. Vill du ha lammet rosa är det dags att ta det ur grytan efter en timme. Men vill du ha det genomstekt får du beräkna ytterligare 15-20 minuter.