Vitlöks och timjandoftande filé av lamm med medelhavspolenta

 lammfile small

LAMMFILÈ

 

1 st inner- eller ytterfilé av ekologisk lamm från Fallhults Ekogård (ca 800-1000 gr)
2 vitlöksklyftor (ekologisk)
1 kruka färsk ekologisk timjan
1 krm salt
1 krm svartpeppar

 
POLENTA:

1 liter vatten
3 dl polenta ( kravmärkt)
10 finhackade soltorkade tomater 
1 dl finhackad färsk ekologisk basilika
1 dl riven parmesan
Smör till stekning

 

 

Gör så här:
Koka upp vatten och rör ner den finkorniga polentan och låt koka på svag värme i 5 minuter. Rör ner finhackade tomater, basilikan och riven parmesan. Häll upp polentan i en fyrkantig form som du sköljt med kallt vatten. Ställ in polentan i kylen i ca 3 timmar så den får stelna.

Klappa in lammet med timjan och riven vitlök.Värm ugnen till 170 grader. Bryn lammet i stekpanna med smör så det får lite färg och ställ sedan in lammet i ugnen.

Använd stektermometer för perfekt tillagat kött. (56 grader för rare, 58 för medium och 60 för genomstekt).

Skär polentan i fyrkanter och stek någon minut på varje sida i stekpanna med smör.Låt köttet vila några minuter innan du skär det i skivor. Servera med den stekta polentan och en god sås.

 

Foto och recept: Ann-Sofi Karlsson Matsafari