Chilligryta med tortilla och pico de gallo (6pers)

nötbog chilli small
 
GRYTAN:
ca 1 kg ekologisk nötbog 
1 msk kumminfrö
2 msk koriander, malen
2 msk spiskummin
2 msk chiliflakes
2 msk paprikapulver
1 färsk röd chili
1 röd paprika
1 msk inlagd jalapen
2 msk tomatpuré
2 gula lökar
33 cl mörk öl 
1 burk hela tomater
3 vitlöksklyftor
salt och peppar efter smak och tycke
Smör till stekning av köttet
 
PICO DE GALLO :
20 körsbärstomater
1 kruka färsk koriander
1 gul lök
1 msk olivolja
2 krm salt
1 krm svartpeppar
 
TILLBEHÖR
2,5 dl gräddfil 
valfri mängd tortillachips
 
GÖR SÅHÄR;
Skär bogen i tärningar. Bryn köttet runt om i smör så det får lite färg. Mortla sedan kumminfrön, koriander, spiskummin, chiliflakes och paprikapulver. Vänd köttet i kryddblandningen och lägg därefter köttet i en rymlig gryta. Häll i ölen och finhackad chili, strimlad paprika, tomatpuré, jalapeno, burken med tomater samt pressad vitlök.
 
Låt nu allt detta koka upp några minuter och sänk sedan värmen på spisen så grytan får sjuda sakta.  Låt grytan stå där och puttra i ca 3 timmar. Köttet ska ramla isär när du drar i det med en gaffel.
 
Pico del gallo som är en salsa gör du genom att blanda fint hackad lök, kvartade tomater och finhackad färsk koriander. Smaksätt med salt och peppar och ringla över olivolja. Låt stå i kylen tills det är dags att servera grytan med sina tillbehör. 
 
Foto och recept: Ann-Sofi Karlsson Matsafari