Trerätters meny

 Här nedan finner ni ett förslag på en trerätters middag som Ann-Sofi på Matsafari satt ihop. Perfekt till Nyår eller andra högtider!
 
 
tunnbrod
 
FÖRRÄTT: Tunnbrödsrulle med rökt ytterlår och pepparrotscreme
 
RULLARNA:

6 tunnbröd

1 dl creme fraiche

200 gr Philadelphiaost

1 halv tub pepparrotsvisp

18 skivor rökt ekologiskt ytterlår

1 mindre purjolök

 
 
GÖR SÅHÄR;

Skölj purjolöken och skär tunna långa längder. Dessa längder ska du sedan använda för att knyta ihop snitten. Blanda pepparrotsvisp med osten och creme fraiche. Ställ in pepparrotscremen  kylen i ca 30 minuter så den får lite fastare konsistens. Bred sedan krämen på tunnbröden och lägg sedan tre skivor av rökt ytterlår på varje tunnbröd. Rulla ihop och dela tunnbrödet på hälften med ett snett snitt. Jämna till den raka änden om det behövs så snittarna kan serveras stående. Knyt purjolök runt snitten. Servera två snittar per person.

 

-----------------------------------

burgundisk gryta

VARMRÄTT: Burgundisk gryta med smördegslock

 

GRYTA:

600 gr ekologisk högrev

1 gul lök

1 vitlöksklyfta

3 morötter

5 färska champinjoner

1 liter vatten

1 köttbuljong

1 dl tomatpuré

2 krm svartpeppar

1 krm salt

2 dl rödvin (gärna ett fylligt)

Maizena redning om det behövs

LOCK:

4 smördegsplattor

4 msk stark riven ost

  •  

GÖR SÅHÄR:
Putsa och skär högreven i mindre bitar. Stek upp högreven med skivade champinjoner, finhackad gul lök och pressad vitlök. När detta fått lite färg slår du på vatten, tomatpuré och buljong. Låt detta koka ihop i ca 30-40 minuter eller tills vätskan reducerats ner till minst hälften. Slå på vinet och sänk värmen på spisen och låt grytan stå och små puttra i ca 1 timme. Red med maizena om det behövs.Häll sedan upp grytan i ugnsfasta formar och lägg en smördegsplatta ovanpå som ett lock. Strö osten på locket och gratinera grytan med locket i ugnen i ca 15 minuter i 200 grader. Servera med kokt potatis.

 

--------------------------

pannacottapaj

EFTERRÄTT: Pannacottapaj ( 6-8 pers)

 

PAJDEG:
3 dl vetemjöl
150 gr smör
1 tsk socker
3 msk vatten

PANNACOTTA:
3 dl grädde
1 vaniljstång
1 msk socker
2 gelatinblad

GÖR SÅHÄR:
Börja med pajdegen. Tärna smöret och nyp ihop det med mjölet, tillsätt vatten och socker och arbeta ihop till en smidig deg. Kavla ut degen till en rundel så den passar den form du tänkt att använda. Smöra formen och lägg sedan i pajdegsrundeln i formen. Ställ in pajformen i kylen i ca 30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader. Nagga pajskalen och grädda sedan in ugnen i ca 20 minuter. Låt pajskalet svalna något och gå sedan över till att göra pannacottan. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 10 minuter. 


Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Häll upp grädden och låt detta sjuda i 5 minuter tillsammans med vaniljstången. Fiska upp stången och låt grädden svalna något. Rör sedan ner gelatinbladen. Häll upp pannacottan i pajskalet och ställ in i kylenn i 2-3 timmar. Servera med glass och lite färska bär.

Foto och recept: Ann-Sofi Karlsson Matsafari